Starta videosamtal

Modulen Kommunikation (video & chat) måste vara aktiverad under Inställningar > Moduler och vid samtal med klient behöver klienten kunna logga in i Kaddio.

Samtal med klient:

• Sök upp klienten i vänsterpanelen och tryck på Till chat och video.
  • Tryck på videosymbolen i högra hörnet och Starta samtal.

Samtal med annan behandlare:

• Sök upp en chat med behandlaren du vill ringa eller starta en ny chat
  • Tryck på videosymbolen i högra hörnet och Starta samtal.

Systemkrav

• För att videon ska fungera krävs följande kring din och mottagarens enhet och internetuppkoppling:
    • Kamera och mikrofon tillåts att delas i enhetens inställningar.
    • Uppdaterad version av någon av följande webbläsare: Firefox, Chrome, Opera, Safari (version 12 eller senare) alternativt Microsoft Edge (version 80 eller senare).
    • på iPhone krävs Safari med iOS 11 eller senare
    • Stabil och snabb internetuppkoppling (3G mobilt bredband eller snabbare).

Tips för videosamtal med en klient

• Om du även har Kaddio Tidsbokning kan du automatiskt skicka med instruktioner om hur inloggning och videosamtal fungerar i e-postbekräftelsen till klienten. Gör detta under Inställningar för Tidsbokning > Behandlingstyper och rubriken Extra info e-post. Du kan även skriva med informationen i sms-påminnelsen, läs mer här

• Informera gärna klienten om följande:
    • Klienten behöver inte ladda ner någon app utan loggar in via samma URL (webbadress) som du använder för att logga in i Kaddio. Det fungerar via mobil, platta och dator.
    • Det är du som behandlare som ringer upp.
    • Vilka systemkrav som krävs, se rubrik ovan.

Starta video med klient.

Gruppsamtal

Gruppsamtal kommer lanseras under sommaren 2020.

Om videon inte startar

Kontrollera att både du och den du ska ha videosamtalet med uppfyller systemkraven ovan.

De allra flesta videosamtal som inte fungerar beror på att någon part i samtalet använder en webbläsare som saknar stöd för video. Testa att använda en annan webbläsare eller uppgradera din webbläsare till en nyare version.

Någon deltagare kan (av misstag) ha klickat på "blockera" när webbläsaren frågar om den får använda kamera och mikrofon. Ändra inställningen till "Tillåt".

Om det fortfarande inte fungerar, testa att klicka på Avancerat där du startar videosamtalet. Här kan du välja Anslutning: "Direkt" vilket fungerar bättre för en del.

Testa också att klicka i/ur "Stöd för äldre Safari" och "Prioritera videotrafik" för att lista ut vad som passar dig bäst.

Kända problem

• Safari på iOS 13.0.1 (iPhone/iPad) har ibland problem att skicka ljud
  • Chrome 76+ har ibland problem med dålig videkvalitet.
  • Firefox har ibland problem att återansluta efter ett nätverksavbrott
  • Firefox 64/65 tappar ibland video
  • Safari 12.1 har ibland problem med att skicka ljud/video

Alla dessa kända problem ligger utanför Kaddios kontroll och vi har ingen möjlighet att åtgärda dem.

Även tillägg och plugins till webbläsare kan ställa till problem. Några av dessa är:

• uBlockOrigin-Extra
  • WebRTC Leak Prevent
  • Easy WebRTC Block

Se till att dessa inte används.