Starta videosamtal

• Gå till Kommunikation och öppna chatten med den klient, behandlare eller grupp som du vill starta ett videosamtal med.
  • Om det inte sedan tidigare finns en grupp med de som du vill ringa så skapa en "Ny chat".
  • Tryck på videosymbolen i högra hörnet för att starta samtal.
  • De du ringer upp måste vara inloggade i Kaddio för att kunna svara.

Länk till deltagare som inte ska behöva logga in

Om situationen inte kräver att deltagare identifierar sig genom inloggning kan du skicka en länk till videosamtalet till dessa. Det går att kombinera krav på inloggning och deltagande via länk för olika personer i samma samtal.

• Kolla först att ni har "andra generationens video" aktiverad under Inställningar för Kommunikation.
  • Gör sedan en chatgrupp med deltagarna. Minst de som måste identifiera sig med inloggning måste finnas med i gruppen.
  • Skicka sedan länken (symbol av kedja) till de som inte ska behöva logga in via mail eller chatten.
  • Varje "tråd" eller grupp i chatten har sin unika länk och kan användas flera gånger för just den konsellationen.

Samtal med klient

• Klienten loggar in i Kaddio på samma adress som du loggar in (din_organisation.kaddio.com) och väntar på att du ringer upp. Det kommer synas tydligt när du ringer.
  • Det är bara behandlare som kan ringa upp, klienten kan inte starta ett videosamtal.
  • Informera gärna klienten om att använda en modern och uppdaterad webbläsare (se systemkrav) samt att tillåta mikrofon och kamera i webbläsarens inställningar.
  • Läs mer om Inloggning för klienter

Tips! Om du har Kaddio Tidsbokning kan du automatiskt skicka med instruktioner om hur inloggning och videosamtal fungerar i e-postbekräftelsen till klienten. Gör detta under Inställningar för Tidsbokning > Behandlingstyper och rubriken Extra info e-post. Du kan även skriva med informationen i sms-påminnelsen, läs mer här

Videosamtal med flera personer

• Klicka på Ny chat i övre högra hörnet.
  • Lägg till de deltagare du vill och skapa chat.
  • Tryck på kamerasymbolen och Starta samtal.

Ändra deltagare i chat och video

Lägg till eller ta bort deltagare i en chat/videosamtal genom att tryck på de tre prickarna bredvid starta videosymbolen när chatten är öppen.

• Du kan namnge gruppchattar för att hålla reda på dem.
  • Det går inte att ta bort deltagare från en grupp permanent när en video är igång.
  • Det går inte att lägga till personer i direktchattar. Vill du lägga till en ytterligare deltagare i en direktchat får du skapa en ny chat.

Pågående samtal

• Lägg till en deltagare genom att trycka på ikonen för att lägga till och välj den eller de som ska läggas till i samtalet. Observera att personerna kommer att kunna se tidigare chatmeddelanden.
  • När en deltagare lämnar ett gruppsamtal kan övriga parter fortsätta prata.
  • Du kan växla mellan minimerat och maximerat läge. I minimerat läge kan du använda alla övriga moduler i Kaddio samtidigt som du har ett pågående samtal. Du kan tex skriva i journalen och samtidigt se din klient i samtalet.

Systemkrav

• För att videon ska fungera krävs följande kring din och mottagarens enhet och internetuppkoppling:
    • Kamera och mikrofon tillåts att delas i enhetens inställningar.
    • Uppdaterad version av någon av följande webbläsare: Chrome, Safari (version 12 eller senare, Microsoft Edge (version 80 eller senare) eller Opera.
    • På iPhone krävs Safari med iOS 11 eller senare.
    • Stabil och snabb internetuppkoppling (3G mobilt bredband eller snabbare).

Om videon inte startar

• Kontrollera att både du och den du ska ha videosamtalet med uppfyller systemkraven ovan.
  • Testa att använda en annan webbläsare eller uppgradera din webbläsare till en nyare version.
  • Någon deltagare kan (av misstag) ha klickat på "blockera" när webbläsaren frågar om den får använda kamera och mikrofon. Ändra inställningen till "Tillåt".
  • Tvåpartsamtal: Testa att klicka i "Via server" istället för "Direkt" när ni startar videosamtalet.

Kända problem

• Safari på iOS 13.0.1 (iPhone/iPad) har ibland problem att skicka ljud
  • Chrome 76+ har ibland problem med dålig videkvalitet.
  • Firefox har ibland problem att återansluta efter ett nätverksavbrott
  • Firefox 64/65 tappar ibland video
  • Safari 12.1 har ibland problem med att skicka ljud/video

Alla dessa kända problem ligger utanför Kaddios kontroll och vi har ingen möjlighet att åtgärda dem.

Även tillägg och plugins till webbläsare kan ställa till problem. Några av dessa är:

• uBlockOrigin-Extra
  • WebRTC Leak Prevent
  • Easy WebRTC Block

Se till att dessa inte används.