Inställningarna kräver administratörsrättigheter samt modulen Fakturering.

Med funktionen Automatisk avprickning får du automatiskt in information i Kaddio om när dina skickade fakturor är betalda. Du får information om vilket datum, till vilket konto och vilket belopp som betalats in.

Automatisk avprickning är en tilläggstjänst till modulen Fakturering. För tjänsten tillkommer en rörlig kostnad per avprickad faktura, se Inställningar > Moduler för aktuellt pris.

Avprickning kan göras för inbetalningar på organisationens bankgironummer eller bankkonto.

OCR krävs för avprickning via Bankgiro och är valbart för avprickning via banköverföring.

Automatisk avprickning via Bankgirot

Avprickning mot Bankgiro kräver att organisationen har bankgironummer och OCR-avtal. Läs mer på Bankgirots webbplats om de olika OCR-avtalen.

För att aktivera automatisk avprickning via Bankgirot, gör följande:

• Kontakta din bank och be dem ansluta organisationens bankgironummer till Servicebyrå Kaddio AB med servicebyrånummer 941001.
  • I Kaddio, gå till Inställningar för Fakturering > Automatisk avprickning.
    • Under Bankgirot klicka på Aktivera.
    • Under Tillgångskonto för avprickningar, välj det bokföringskonto som betalningar ska registreras på.
  • Gå till Inställningar för Fakturering > Betalning och ställ in bankgironummer.
  • Gå till Inställningar för Fakturering > OCR och välj Avtal för OCR-kontroll. Kontakta din bank om du är osäker på vilket avtal du har.

Nu är automatisk avprickning via Bankgirot inställt. Betalningar kommer att registreras på det bokföringskonto du valt. I fakturavyn ändras status på fakturan till Betald.

Automatisk avprickning via banköverföring

Automatisk avprickning via banköverföring kräver att du som administratör godkänner att Kaddio kan se händelser på organisationens bankkonto.

Avprickning via banköverföring görs genom Open banking, vilket du kan läsa mer om hos organisationens bank. Kopplingen mot Kaddio sker med ett API för banktransaktioner som tillhandahålls av företaget GoCardless (tidigare Nordigen).

Kaddio prickar av betalda fakturor genom att identifiera inbetalningar på organisationens bankkonto som är kopplade till fakturor skickade från organisationens Kaddio-konto.  Avprickningen kan ske mot OCR eller fakturanummer.

För att aktivera automatisk avprickning via banköverföring, gör följande:

• Under Inställningar för Fakturering > Betalning, lägg in clearingnummer och kontonummer.
  • Gå till Inställningar för Fakturering > Automatisk avprickning.
  • Under Banköverföring, klicka på Anslut och följ instruktionerna för att ansluta det bankkonto som organisationen får in betalningar från klient på.
    Vid problem, kontakta din bank och kontrollera att funktionen Open Banking API är aktiverad.
  • För att lägga till OCR på fakturan (valfritt), gå till Inställningar för fakturering > OCR. Under Avtal för OCR-kontroll, välj Mjuk kontrollnivå (1).

Nu är automatisk avprickning via banköverföring inställt. Betalningar kommer att registreras på det bokföringskonto du ställt in. I fakturavyn ändras status på fakturan till Betald.

Tips: Skriv en instruktion till kund för fakturainbetalningar under Inställningar för fakturering > Allmänt > Fritext på faktura
Exempel: "Betala genom överföring till vårt bankkontonummer och ange fakturanummer i meddelandefältet."