Videosamtal kräver modulen Kommunikation.

I Kaddio kan du ha videosamtal med klienter och kollegor på flera sätt.

Om samtalet ska ske med identitetskontroll, så behöver klienten vara inloggad i Kaddio.

För lägre krav på säkerhet finns också möjlighet att skapa direktlänkar till videosamtal. Då behöver klienten inte logga in. Tänk på att du inte får någon identitetskontroll av klienten. Vem som helst som kommer åt samtalslänken kan nå samtalet.

Generellt för videosamtal gäller att det bara är behandlare som kan ringa upp. En klient kan inte starta ett videosamtal.

Starta videosamtal – Mottagare inloggad i Kaddio

Notera: Videosamtal i inloggat läge kräver att klienten tillåts logga in i Kaddio.

För att starta ett videosamtal med en mottagare som är inloggad i Kaddio, gör följande:

• Gå till Kommunikation.
  • Öppna en befintligt chat med den mottagare (klient, behandlare eller grupp) som du vill starta ett videosamtal med.
    (Om det inte sedan tidigare finns en chat skapar du en ny genom att klicka på Ny chat.)
  • Klicka på luren i övre högra hörnet för att starta samtalet. Du dirigeras om till en lobby för samtalet.
  • I lobbyn, klicka på Anslut till mötet
  • På mottagarens sida händer nu följande:
    • Mottagaren blir uppringd i Kaddio med ringsignal. En grön Svara-symbol och en röd Neka-symbol visas på mottagarens skärm.
    • Om mottagaren klickar på grön symbol, så dirigeras hen till lobbyn för samtalet.
    • När mottagaren klickar på Anslut till samtalet i lobbyn, så hör du som behandlare en knackning och får upp en notis om att godkänna att mottagaren släpps in.
  • Klicka på Godkänn i notisen för att släppa in mottagaren.

Nu är mottagaren insläppt och samtalet kan börja.

Starta videosamtal utan inloggning i Kaddio – Direktlänk

För att skapa en länk till ett videosamtal med en mottagare utanför Kaddio, gör följande:

• Gå till Kommunikation.
  • Öppna en befintligt chat med den mottagare (klient, behandlare eller grupp) som du vill starta ett videosamtal med.
    (Om det inte sedan tidigare finns en chat skapar du en ny genom att klicka på Ny chat.)
  • Klicka på länksymbolen uppe till höger, bredvid luren. En direktlänk till samtalet kopieras nu till din dator.
  • Dela länken på valfritt sätt med mottagaren (t.ex. via chat eller mail).
  • Instruera mottagaren att klistra in länken i en webbläsare vid tiden för samtalet.

Vid tiden för samtalet, gör följande:

• Gå till Kommunikation.
  • Öppna en befintligt chat med den mottagare (klient, behandlare eller grupp) som du vill starta ett videosamtal med.
  • Ring upp genom att klicka på luren.
    Alternativt, klicka på länksymbolen och klistra in samtalslänken i en webbläsare.
    Oavsett väg, så dirigeras du om till en lobby för samtalet.
  • I lobbyn, klicka på Anslut till mötet
  • När mottagaren klickar på Anslut till samtalet på sin sida, så hör du som behandlare en knackning och får upp en notis om att godkänna att mottagaren släpps in.
  • Klicka på Godkänn i notisen för att släppa in mottagaren.

Nu är mottagaren insläppt och samtalet kan börja.

Varje mottagare eller grupp har sin unika länk och kan användas flera gånger för just den konstellationen.

Videosamtal med både inloggade klienter och deltagande via länk

Det går att ha videosamtal med en grupp där vissa loggar in i Kaddio och andra ansluter via direktlänk – till samma samtal.

För att kombinera krav på inloggning och deltagande via länk för en grupp, gör följande:

• Gör en chatgrupp med deltagarna som ska logga in.
  • För deltagare som loggar in i Kaddio:
    Instruera om att logga in i Kaddio vid tiden för samtalet enligt instruktioner ovan.
  • För deltagare som inte ska logga in i Kaddio:
    Skapa en direktlänk till samtalet och dela den med mottagarna, se instruktionen ovan.
  • Vid tiden för samtalet går du till chatgruppen och klickar på luren för att ringa upp.
    De inloggade deltagarna blir uppringda, medan de som deltar via länk aktivt behöver klistra in länken i en webbläsare för att komma till samtalet. Se detaljer ovan för respektive fall.

Varje mottagare eller grupp har sin unika länk som kan användas flera gånger för just den konstellationen.